Protected agriculture in Tlaxcala, Mexico: the adoption of innovations and the level of equipment as factors for their categorization.

Authors

  • Edgar Iván García Sánchez CIESTAAM
  • Jorge Aguilar Ávila CIESTAAM
  • Roberto Bernal Muñoz Instituto Tecnológico del Altiplano de Tlaxcala

Keywords:

innovation, tomato, index of adoption of innovations, technical networks

Abstract

The aim of this study was to analyze the adoption of innovations and equipment levels of the green houses in Tlaxcala, Mexico, based on these factors suggest a categorization. A survey was made to collect production data, adoption of innovations and technical relationships of 120 producers in 10 municipalities. The results show an average 12.81 Kg.m-2 of tomato and an index of technological innovation adoption 0.33.9% of the greenhouses have a major technological performance and IN AI average and a high level of equipment, conditions for their competitiveness. Socialnetwork analysis indicated that the suppliers of inputs and seeds are those who spread innovations, non-technological innovations are little known. Under these conditions, Green house horticulture in Tlaxcala is vulnerable in a sector where the ability to innovate and invest in equipment are crucial.

Author Biographies

Edgar Iván García Sánchez, CIESTAAM

Ingeniero Agrónomo, estudiante de la Maestría en Estrategia Agroempresarial, miembro del Grupo de investigación Ciencia, Sociedad, Tecnología e Innovación del Sector Rural, del Centro de Investigaciones Económicas Sociales y Tecnológicas de Agroindustria y la Agricultura Mundial, CIESTAAM.

Jorge Aguilar Ávila, CIESTAAM

Ingeniero Agrónomo, Especialista en Zootecnia, Doctor en Problemas Económico Agroindustriales, miembro del Grupo de investigación en Ciencia, Sociedad, Tecnología e Innovación del Sector Rural, en CIESTAAM. Sus publicaciones giran en torno a la innovación y la transferencia tecnológica en el campo de las ciencias agrarias.

Roberto Bernal Muñoz, Instituto Tecnológico del Altiplano de Tlaxcala

Maestro en Ciencias, Profesor Investigador del Instituto Tecnológico del Altiplano de Tlaxcala, miembro del Grupo de investigación: Sistemas de Producción en Agricultura Protegida, Mejoramiento Genético de Amaranto (amarantus hypochondriacus). Sus intereses académicos están relacionados con la flora mejicana y aprovechamientos.

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Published

2011-12-20

How to Cite

García Sánchez, E. I., Ávila, J. A., & Muñoz, R. B. (2011). Protected agriculture in Tlaxcala, Mexico: the adoption of innovations and the level of equipment as factors for their categorization. Teuken Bidikay - Revista Latinoamericana De Investigación En Organizaciones, Ambiente Y Sociedad, 2(2), 194–212. Retrieved from https://revistas.elpoli.edu.co/index.php/teu/article/view/1122

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