Influence of the profile of producers on the adoption of innovations in three tropical crops
Keywords:
innovation, adoption, diffusion, knowledge, MexicoAbstract
The low adoption of innovations in the agricultural production units is one of the causes in the inefficient levels of production and therefore it is important to analyze the factors that influence in the adoption. This paper presents a model to explain the innovation adoption of cocoa (Theobroma cacao L.), rubber (Hevea brasiliensis Muell. Arg.) and oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) producers in Mexico, in terms of quantitative and qualitative variables of 1,474 farmers and their farms. The age holds a negative effect on the adoption of innovations; school level, experience, and economic importance of the activity influence positively; the production area explains higher levels of innovation, and gender does not show any effect. Thus, the profile producers and their farms variables should be considered for intervention strategies aimed at increasing levels of innovation.Article Metrics
Abstract: 1131 PDF (Español (España)): 539References
AGUILAR Á., J.; RENDÓN M., R.; MUÑOZ R., M.; ALTAMIRANO C., J. R. y SANTOYO C., H. V. (2011). Agencias para la gestión de la innovación en territorios rurales. En: Del Roble P. L., M.. 2011. Territorio y ambiente: aproximaciones metodológicas. Edit. Siglo XXI-IPN. ISBN 978-607-03- 0350-0. pp 79-98.
BOZOĞLU, M. y CEYHAN, V. (2007). Measuring the technical efficiency and exploring the inefficiency determinants of vegetable farms in Samsun province, Turkey. En: Agricultural Systems, vol. 94(No. 3): 649-656.
COTEC. (2007). La Persona Protagonista de la Innovación. Fundación COTEC para la Innovación Tecnológica. Madrid, España. 143 p.
CIMOLI, M. y Dosi, G. (1995). Technological paradigms, patterns of learning and development: an introductory roadmap. En: Journal of Evolutionary Economics, vol. 5: 243–268.
DOSI. (1988). Sources, procedures and microeconomic effects of innovation. En: Journal of Economic Literature, vol. 36: 1120–1171.
GARCÍA S., E. I.; AGUILAR Á., J. y BERNAL M., R. (2011). La agricultura protegida en Tlaxcala, Méjico: La adopción de innovaciones y el nivel de equipamiento como factores para su categorización. En: Teuken Bidikay, (No. 2): 193-212.
GONZALEZ D., J. (1989). El cambio tecnológico en la agricultura: teoría y aplicaciones al caso de España y Andalucía. En: Revista de Estudios AgroSociales, (No. 147): 117-153.
GUARDIOLA, X.; DÍAZ-GUILERA, A.; PÉREZ, C. J.; ARENAS, A. y LLAS, M. (2002). Modelling diffusion of innovations in a social network. En: Physical Review E., vol. 66(No. 2): 1-4.
HARTWICH, F.; MONGE P., M.; AMPUERO R., L. y SOTO, J. L. (2007). Knowledge management for agricultural innovation: lessons from networking efforts in the Bolivian Agricultural Technology System. En: Knowledge Management for Development Journal, vol. 3(No. 2): 21-37.
JARA-ROJAS, R.; BRAVO-URETA, B. E. y DÍAZ, J. (2012). Adoption of water conservation practices: A socioeconomic analysis of small-scale farmers in Central Chile. En: Agricultural Systems, vol. 110: 54-62.
JASSO V., J. (2005). La dimensión evolutiva de la innovación: un rumbo necesario de la política científica, tecnológica y de innovación. En: Economía y Sociedad, 10(15): 99–119.
KLERKX, L.; AARTS, N. y LEEUWIS, C. (2010). Adaptive management in agricultural innovation systems: The interactions between innovation networks and their environment. En: Agricultural Systems, vol. 103(No. 6): 390-400.
MARIANO, M. J.; VILLANO, R. y FLEMING, E. (2012). Factors influencing farmers’ adoption of modern rice technologies and good management practices in the Philippines. En: Agricultural Systems, vol. 110: 41-53.
MARTÍNEZ-GONZÁLEZ, E. G.; MUÑOZ-RODRÍGUEZ, M.; GARCÍA-MUÑIZ, J. G.; SANTOYO-CORTÉS, V. H.; ALTAMIRANO-CÁRDENAS, J. R. y ROMEROMÁRQUEZ, C. (2011). El fomento de la ovinocultura familiar en México mediante subsidios en activos: lecciones aprendidas. En: Agronomía mesoamericana, vol. 22 (No. 2): 367-377.
MARTÍNEZ-GONZÁLEZ, E. G.; MUÑOZ-RODRÍGUEZ, M.; SANTOYO-CORTÉS, V. H.; GÓMEZ-PÉREZ, D. y ALTAMIRANO-CÁRDENAS, J. R. (2013). Lecciones de la promoción de proyectos caprinos a través del programa estratégico de seguridad alimentaria en Guerrero, México. En: Agricultura, Sociedad y Desarrollo, vol. 10 (No. 2): 117-193.
MONTGOMERY, D. C.; PECK, E. A. y VINING, G. G. (2002). Introducción al análisis de regresión lineal. Compañía Editorial Continental, México, D. F. pp. 237-259 p.
MUÑOZ R., M.; AGUILAR Á., J.; RENDÓN M., R. y ALTAMIRANO C., J. R. (2007). Análisis de la dinámica de innovación en cadenas agroalimentarias. Universidad Autónoma Chapingo – CIESTAAM / PIIAI. Chapingo, México. 72 p.
NAGLES G., N. (2007). La gestión del conocimiento como fuente de innovación. En: Revista – Escuela de Administración de Negocios, (No. 61): 77-87.
PAVITT, K. (1969). Technological innovation in European industry: The need a world perspective. En: Long Range Planning: 8-13.
PAVITT, K. (1979). Technical innovation and industrial development. 1. The new causality. En: Futures, vol. 11(No. 6): 458-470.
PÉREZ, C. (2004). Technological revolutions, paradigm shifts and socioinstitutional change. En: Reinert, E. S. ed. Globalization, economic development and inequality an: alternative perspective. Cheltenham, UK. ISBN 1-85898-891-8. pp. 217–242.
SAS. (2004). SAS/STAT ®. User’s Guide, Version 9.1. Cary, NC, USA. p. 480.
SCHUMPETER, J. A. (1935). Análisis del Cambio Económico. Urquidi, V. L. (trad.). En: Ensayos Sobre El Ciclo Económico. Fondo de Cultura Económica. México, D. F. pp. 17-34.
SOLOW, R. M. (1957). Technical Change and the Aggregate Production Function. En: The Review of Economics and Statistics, vol. 39(No. 3): 312- 320.
TANG, J. (2006). Competition and innovation behaviour. En: Research Policy, vol. 35(No. 1): 68-82.
VELASCO-FUENMAYOR, J.; ORTEGA-SOTO, L.; SÁNCHEZ-CAMARILLO, E. y URDANETA, F. (2009). Factores que influyen sobre el nivel tecnológico presente en las fincas ganaderas de doble propósito localizadas en el estado Zulia, Venezuela. En: Rev. Científ. FCV-LUZ, vol. 19(No. 2): 187-195.