Influence of the profile of producers on the adoption of innovations in three tropical crops

Authors

  • Norman Aguilar Gallegos Universidad Autónoma Chapingo
  • Manrrubio Muñoz Rodríguez Universidad Autónoma Chapingo
  • Vinicio Horacio Santoyo Cortés Universidad de Aix-Marsella II
  • Jorge Aguilar Ávila Universidad Autónoma Chapingo

Keywords:

innovation, adoption, diffusion, knowledge, Mexico

Abstract

The low adoption of innovations in the agricultural production units is one of the causes in the inefficient levels of production and therefore it is important to analyze the factors that influence in the adoption. This paper presents a model to explain the innovation adoption of cocoa (Theobroma cacao L.), rubber (Hevea brasiliensis Muell. Arg.) and oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) producers in Mexico, in terms of quantitative and qualitative variables of 1,474 farmers and their farms. The age holds a negative effect on the adoption of innovations; school level, experience, and economic importance of the activity influence positively; the production area explains higher levels of innovation, and gender does not show any effect. Thus, the profile producers and their farms variables should be considered for intervention strategies aimed at increasing levels of innovation.

Author Biographies

Norman Aguilar Gallegos, Universidad Autónoma Chapingo

Maestro en Ciencias en Horticultura, Estudiante de Doctorado en Problemas Económico – Agroindustriales. Miembro del grupo de investigación Ciencia, Sociedad, Tecnología e Innovación en el Sector Rural - Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial (CIESTAAM) de la Universidad Autónoma Chapingo (Méjico).

Manrrubio Muñoz Rodríguez, Universidad Autónoma Chapingo

Doctor en Problemas Económico–Agroindustriales, Profesor investigador del CIESTAAM de la Universidad Autónoma de Chapingo (Méjico), miembro del grupo de investigación Evaluación y Diseño de Políticas para el Desarrollo Rural.

Vinicio Horacio Santoyo Cortés, Universidad de Aix-Marsella II

Doctor en Geografía Agrícola. Universidad de Aix-Marsella II. Profesor investigador y Director del CIESTAAM de la Universidad Autónoma de Chapingo (Méjico), miembro del grupo de investigación Análisis de sistemas agroindustriales, redes de valor y modelos de negocio.

Jorge Aguilar Ávila, Universidad Autónoma Chapingo

Doctor en Problemas Económico – Agroindustriales, Profesor investigador del CIESTAAM de la Universidad Autónoma de Chapingo (Méjico), miembro del grupo de investigación Ciencia, Sociedad, Tecnología e Innovación en el Sector Rural.

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Published

2013-12-20

How to Cite

Gallegos, N. A., Rodríguez, M. M., Santoyo Cortés, V. H., & Ávila, J. A. (2013). Influence of the profile of producers on the adoption of innovations in three tropical crops. Teuken Bidikay - Revista Latinoamericana De Investigación En Organizaciones, Ambiente Y Sociedad, 4(4), 208–228. Retrieved from https://revistas.elpoli.edu.co/index.php/teu/article/view/1081

Issue

Section

Artículos