Importance of the organizational culture for the management of the rural economic units
DOI:
https://doi.org/10.33571/teuken.v12n18a6Keywords:
organizational culture, rural enterprise, managementAbstract
For companies, the organizational culture is a determining factor of success. However, this element becomes more important for rural companies because it is directly related to the origin of their productive activities. The purpose of this document is to argue theoretically and empirically about the importance of organizational culture in rural enterprises through the review of several studies, which propose variables for the analysis of an organizational culture in this type of company. There are external, internal, and main factors of the organizational culture involved in the analysis, being the latter ones the most important as they are part of the intangible inheritance and allow the understanding of the organization. Finally, the paper concludes that the organizational culture influences the management of the rural enterprise.
Article Metrics
Abstract: 828 PDF (Español (España)): 328PlumX metrics
References
Alabart, Y. y Potuondo, A. (2005). Propuesta metodológica para el diagnóstico de la cultura organizacional. Principales aplicaciones en el sector empresarial cubano. https://www.monografias.com/trabajos16/diagnostico-organizacional/diagnostico-organizacional.shtml
Célleri-Endara, D. (2011). Latín-A: jóvenes indígenas (kichwa-otavalos) entre etnicidad, clase y género. Sapiens Research, 1(2), 13-16. https://www.srg.com.co/bcsr/index.php/bcsr/article/view/170/140
Código Fiscal de la Federación. (2016). Congreso General de los Estados Unidos Mejicanos. Reforma de 30 de noviembre de 2016. Diario Oficial de la Federación.
Dávila, A., y Martínez, N. (Eds.). (1999). Cultura en organizaciones latinas: elementos, injerencia y evidencia en los procesos organizacionales. Siglo XXI.
de Keijzer, B. & Rodríguez, G. (2003). Jóvenes rurales. Género y generación en un mundo cambiante. En Olavarría, J., (ed.). Varones Adolescentes: género, identidades: sexualidades en América Latina (33-51). FLACSO-Chile.
Donatello, L. (2011). ¿Secularización de la religión y sacralización de la empresa? Estudio de trayectorias de empresarios y altos gerentes católicos en la Argentina. Revista Argentina de Sociología, 8-9(15-16), 37-52. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=26922386003
Edelberg, G. (2006). La espiritualidad y la religión en el trabajo. Revista Escuela de Administración de Negocios, (58), 135-140.
Fonte, M. & Ranaboldo, C. (2007). Desarrollo rural, territorios e identidades culturales. Perspectivas desde América latina y la Unión Europea. Revista Opera, (7), 9-32. http://www.redalyc.org/html/675/67500702/
Fournier, S. & Muchnik, J. (2012). El enfoque "SIAL" (Sistemas Agroalimentarios Localizados) y la activación de recursos territoriales. Agroalimentaria, 18(34), 133-144. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=199222712011
Galán, E. & Martínez, C. (2016). Religión y trabajo: acercamientos teóricos a una relación emergente. El Cotidiano (197). 82-93. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=32545857011
García, C. (2006). Una aproximación al concepto de cultura organizacional. Universitas psychologica, 5(1), 163-174.
Gerdhe, S. (2012). The policies that affect the extent of the Subcultures' Alignment in organization. Journal of Knowledge Management, Economics and Information Technology, (8), 1-19.
Garza, M., Medina, J., Cheín, N., Jiménez, K., Ayup, J., y Díaz, J. (2011). Los valores familiares y la empresa familiar en el Nordeste de México. Cuadernos de Administración, 24(42), 315-333. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=20520042015
Grass-Ramírez, J., Cervantes-Escoto, F., y Palacios-Rangel, M. (2016). Elementos metodológicos para el fortalecimiento del enfoque de sistemas agroalimentarios localizados (SIAL). Agricultura, sociedad y desarrollo, 13(1), 63-85.
Gutiérrez, S. (2016). Capital social, cultura organizacional, cultura innovadora y su incidencia en las Organizaciones Productivas Rurales Colaborativas. Economía y Sociedad, 20(34), 119-136.
Hernández, O. y Prieto, R. (2016). Cultura organizacional en cooperativas del sector agrícola – en el departamento del atlántico. En Ziritt, G. Diálogo de saberes desde las ciencias económicas, administrativas y contables (20-31). Cecar.
Huertas, O. (2005). La participación en una cooperativa rural de ahorro y crédito: un análisis desde la cultura organizacional. Cuadernos de Desarrollo Rural, 2(55), 97-121.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía – INEGI (2007). Censo Agrícola, Ganadero y Forestal. Gobierno de Méjico.
Instituto Nacional de Estadística y Geografía – INEGI (2018). PIB y cuentas nacionales. Producto Interno Bruto Trimestral. Gobierno de Méjico.
Lee, C. (2013). Dimensión religiosa en las empresas familiares venezolanas. Espacio Abierto, 22(2), 305-318. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12226914007
Ley Agraria. (2018). Reforma 25 de junio de 2018. Gobierno de Méjico.
Lunenburg, F. (2011). Understanding Organizational Culture: A Key Leadership Asset. National forum of educational administration and supervision journal, 29(4), 1-12. http://www.curriculumandlearning.com
Mayo, E. (2007). The Social Problems of an Industrial Civilization. Routledge.
Ley del Impuesto Sobre la Renta – LISR. (2016). Congreso General de los Estados Unidos Mejicanos. Reforma de 30 de noviembre de 2016. Diario Oficial de la Federación.
Muchnik, J. (2006). Sistemas agroalimentarios localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones [ponencia]. III Congreso Internacional de la Red SIAL. Baeza, España. http:// yal.agropolis.fr/ALTER06/pdf/actes/c14.pdf
Ortega, P., y Mínguez, R. (2003). Familia y transmisión de valores. Teoría de la Educación, 15, 33-56. https://gredos.usal.es/jspui/bitstream/10366/71937/1/Familia_y_transmision_de_valores.pdf
Pettigrew, A. (1979). On Studying Organizational Cultures. Administrative Science Quarterly, 24(4), 570-581. http://www.jstor.org/stable/2392363
Schein, E. (1984). Coming to a New Awarenessos Organizational Culture. MIT Sloan Management Review, 3. https://sloanreview.mit.edu/article/coming-to-a-new-awareness-of-organizational-culture/
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural – SADER. (2008). Resultados de la Línea de Base 2008. Gobierno de Méjico. http://www.fao-evaluacion.org.mx/cuestionario_final/indicadores_exp_2008/indicadores/
Serrate-Alfonso, A., Portuondo-Vélez, Á., Sánchez–Puigber, N. y Suárez-Ojeda R. (2014). Evaluación de la cultura organizacional y su incidencia en la efectividad grupal. Ingeniería Industrial, 35(1), 2-12. http://scielo.sld.cu/pdf/rii/v35n1/rii02114.pdf
Smircich, L. (1983). Conceps of Culture Organizational Analysis. Administrative Science Quarterly, 28(3), 339-358. https://www.jstor.org/stable/2392246?origin=crossref&seq=1#page_scan_tab_contents
Steckerl, V. (2006). Modelo explicativo de una empresa familiar que relaciona valores del fundador, cultura organizacional y orientación al mercado. Revista Pensamiento & Gestión, (20), 194-215.
Thévenet, M. (1992). Auditoría de la cultura empresarial. Díaz de Santos S.A.
Torres, G. y Ramos, H. (2008). Gobernanza y territorios Notas para la implementación de políticas para el desarrollo. Revista Mexicana de Ciencias Políticas y Sociales, 50(203), 75-94.
Tristãoi, G. & Olivier, M. (2007). Reseña de "Religion and The Workplace" de Douglas A. Hicks. Revista de Administração de Empresas, 47(3), 128-129.
Trompenaars, F., & Hampden-Turner, C. (2011). Riding the waves of culture: Understanding diversity in global business. Nicholas Brealey International.
Zapata, A. & Rodríguez, A. (2008). Cultura organizacional. Ediciones Universidad del Valle.
Zapata, A., Primero, L. & Arias, J. (2009). Cultura organizacional para la calidad total. En Encuentro nacional de investigación en administración (153-167). https://www.academia.edu/27960817/CULTURA_ORGANIZACIONAL_PARA_LA_CALIDAD_TOTAL
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Evelia López Meza, Yolanda Sánchez Torres, María Dolores Martínez García
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.