Zootechnical evaluation of red tilapia fingerlings Oreochromis sp supplemented with buttercup Tithonia diversi-folia.

Authors

  • Hermes Rafael Pineda-Santis Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid orcid https://orcid.org/0000-0001-5821-5993
  • María Camila Giraldo-Soto Independiente
  • Wilinton Pabón Estrada Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid
  • Octavio Augusto López de Mesa-Torres Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid
  • Verónica Marcela Calderón Bedoya Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid

DOI:

https://doi.org/10.33571/rpolitec.v19n37a11

Keywords:

Vegetal alternative, Fish supplementation, Growth

Abstract

The general objective was to evaluate the zootechnical parameters of red tilapia fingerlings Oreochromis sp, in the rearing stage, supplemented with buttercup Tithonia diversifolia. The trial was carried out in the laboratory of the Centro Experimental Piscícola in San Jerónimo, Antioquia (Colombia). The 135 fingerlings were collected and placed in nine aquariums of 63 L of water. T1 - 15% supplementation, T2 - 20% supplementation and a Control - without supplementation, were evaluated for six weeks. The number of fingerlings, the initial and final weights and sizes and the physicochemical parameters of the water were recorded and statistically evaluated. The results showed a significant difference (p<0.05) for T2 compared to T1 and Control. Greater final weight and height (1.0±0.4g and 3.9±0.4cm), K>1, TEC=2.1%/day and survival (100%). The physicochemical parameters of the water maintained the optimal average values ​​of temperature (Ẋ=25.0±0.3 °C), oxygen level (Ẋ=7.0±1.3 mg/L) and pH (Ẋ=7.8±0.3).

Article Metrics

 Abstract: 565  PDF (Español (España)): 356  HTML (Español (España)): 127 

PlumX metrics

Author Biographies

Hermes Rafael Pineda-Santis, Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid

Maestria en Biología. Docente Asociado. Grupo de Investigación en Sistemas Agrarios Sostenibles. Línea Acuicultura, Pesca y Conservación de Recursos Hidrobiológicos. Facultad de Ciencias Agrarias

María Camila Giraldo-Soto, Independiente

Ingeniera Agropecuaria. Grupo de Investigación en Biotecnología Animal. Facultad de Ciencias Agrarias.

Wilinton Pabón Estrada, Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid

Ingeniero Agropecuario. Grupo de Investigación en Biotecnología Animal. Facultad de Ciencias Agrarias

Octavio Augusto López de Mesa-Torres, Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid

Bacteriologo Laboratorista. Docente de cátedra. Grupo de Investigación en Biotecnología Animal. Facultad de Ciencias Agrarias.

Verónica Marcela Calderón Bedoya, Politécnico Colombiano Jaime Isaza Cadavid

Maestria en Gerencia de Empresas Pecuarias (c). Docente de cátedra. Grupo de Investigación en Biotecnología Animal. Facultad de Ciencias Agrarias

References

[1] MADR (Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural), 2021. Acuicultura en Colombia: cadena de la acuicultura. Dirección de Cadenas Pecuarias, Pesqueras y Acuícolas. Bogotá. 30p.
[2] Ortíz González, A.R., Morales Luna, K.A., Vásquez Torres, W. y Gutiérrez Espinosa, M.C. (2014). Digestibili-dad aparente de Tithonia diversifolia, Gliricidia sepium y Cratylia argentea en juveniles de Piaractus brachypomus, Cuvier 1818. Orinoquia (18):2, 214-219 Universidad de Los Llanos Meta, Colombia
[3] Torres Castillo, H. (2018). Evaluación de la inclusión de fuentes proteicas vegetales a la harina de pescado y su efecto en parámetros de crecimiento y eficiencia nutritiva de la tilapia roja Oreochromis sp. Trabajo de grado. Zootecnia. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad de Cundinamarca. Fusagasuga (Cundinamarca). 87p.
[4] Fry, J.P., Love, D.C., MacDonald, G.K., West, P.C., Engstrom, P.M., Nachman, K.E y Lawrence, R.S. (2016). Environmental health impacts of feeding crops to farmed fish. Environmental International 91:201-214. DOI.org/10.1016/j.envint.2016.02.022.
[5] Zapata Cadavid, A., y Silva Tapasco, B. E. (2020). Sistemas silvopastoriles: aspectos teóricos y prácticos (Segunda ed.). CIPAV - Centro para la Investigación en Sistemas Sostenibles de Producción Agropecuaria. 978-958-9386-96-5
[6] Gaviria, Y. S.; Camaño, J. A. y Zapata, J. E. (2020) Propiedades físicas de alimento para tilapia roja (Oreoch-romis spp.) elaborado con ensilado químico y secado en microondas. Información Tecnológica. 31 (6). DOI.org/10.4067/S0718-07642020000600105.
[7] Correa Agudelo, L., Arango Vacares, F., Pérez García, J. y Buitrago Posada, D. (2021). Manejo integral de pequeños sistemas productivos de tilapia. Universidad CES. Editorial CES. Medellín (Colombia). 92p.
[8] MADR (Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural), (2012). Agenda Nacional de Investigación en Pesca y Acuicultura. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Dirección de Pesca y Acuicultura. Instituto Interameri-cano de Cooperación para la Agricultura. Bogotá. 154p.
[9] Henneberg, W. y Stohmann, F. (1859). Sobre la alimentación de mantenimiento de bovinos adultos. J Land-wirtsch. 3:485-551.
[10] Ricker, W. (1975). Computation and interpretation of biological statistics of fish populations. Bulletin Fisher-ies Research. Board of Cánada. 191: 382 p.
[11] Ordoñez Montoya, J.R. (2021). Estudio de la biología reproductiva del robalo blanco Centropomus undeci-males. Trabajo de grado. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano, Departamento de Ciencia y producción Agropecuaria, Ingeniería Agronómica. Honduras. 42p.
[12] Froese, R. (2006). Cube law, condition factor and weight-length relationships: history, meta-analysis and recommendations. J Applied Ichthyology 22:241-253. DOI.org/10.1111/j.1439-0426.2006.00805.x
[13] FAO (Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura). (2022). El estado mundial de la pesca y la acuicultura: hacía la transformación azul. Roma. 288p.
[14] Montero de la Cueva, J.V., Macas Moreira, K.M., González Buitrón, K.T. y Mendoza Vélez, C.F. (2019). Evaluación del botón de oro Thitonia diversifolia en la alimentación de cuyes. IDESIA 37(4):5-9. Chile. DOI.org/10.4067/S0718-34292019000400005.
[15] Mahecha, L. y Rosales, M. (2005). Valor nutricional del follaje de botón de oro Tithonia diversifolia en la producción animal en el trópico. Livestock Research for Rural Development 17(9):1-14.
[16] Puerta Rico, L.F., García González, J.J., Parra Suescún, J.E. y Pardo Carrasco, S.C. (2017). Coeficientes de digestibilidad aparente de Thitonia diversifolia y cratylia argentea en cachama blanca y efectos sobre las ve-llosidades Intestinales. Revista Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales. Actualidad y Divulgación Científica 20(2):375-383. DOI.org/10.31910/rudca.v20.n2.2017.395.

[17] Ríos Cahuaza, O. (2020). Evaluación de dos tipos de dieta y su efecto en los parámetros productivos y económicos del “paco” Piaractus brachypomus Cuvier. Trabajo de tesis. Universidad Católica Sedes Sapientiae. Facultad de Ingeniería Agraria. Atalaya (Perú).
[18] Hahn von Hessberg, C.M., Grajales-Quintero, A. y Narváez Solarte W. (2016). Coeficiente de digestibilidad aparente de plantas forrajeras comunes en zona Andina para alimentación de tilapia nilótica Oreochromis nilot-icus. Información Tecnológica 27(4):63-72. DOI.org/10.4067/S0718-07642016000400007.
[19] Bernal F. y Gallego F. (2016). Estimación de parámetros genéticos para peso y talla a diferentes edades en yamú Brycon amazonicus. Revista Universidad de Ciencias Aplicadas y Ambientales. Actividad y Divulgación Científica 19(1):123-130. DOI.org/10.31910/rudca.v19.n1.2016.117.
[20] Valencia Santan, F. J. y Valencia Santana, J. G. (2015). Relación longitud-peso y factor de condición de Echinometravanbrunti (A. Agassiz 1863) en Acapulco, Guerrero, México. Revista de Análisis Cuantitativo y Esta-dístico. 2(5):402-407.
[21] Santoyo Téllez, F., Mariscal Romero, J., Gómez Galindo, C. y Gutiérrez Pulido, H. (2019). Relaciones talla-peso y factor de condición de la tilapia Orecochromis niloticus en cinco cuerpos de agua del estado de Jalisco, México. Revista Iberoamericana de las Ciencias Biológicas Agropecuarias. 10(19):1-23. DOI.org/10.23913/ciba.v8i16.92.
[22] Villafuerte, S. (2014). Evaluación del efecto de la temperatura en el desarrollo de la tilapia del Nilo Oreoch-romis niloticus en etapa juvenil y determinación del costo de su producción (Tesis de grado). Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa. Perú.
[23] Md.Hashibur, R., Haque, M.M., Alam, M.A. y Flura. (2022). A study on the specific growth rate at diferente stages of tilapia Oreochromis niloticus production cycle in tank-based aquaculture system. Int J Aquac Fish Sci 8(2):59-65. DOI.org/10.17352/2455-8400.000079.
[24] Torres Mesa, A.C., Tovar Bohórquez, M.O., Hurtado Giraldo, H. y Gómez Ramírez, E. (2015). Excreción de nitrógeno amoniacal total a diferentes densidades de siembra de Cyprinus carpio en condiciones de laboratorio. Universidad de los Llanos (Villavicencio – Meta). Orinoquia 19(1):19-26.
[25] Vidal Martínez, V.M., Olvera Novoa, M.A., Morales, V., Cuellar Ángel, J., Riofrio Montero, A., Morales Rodrí-guez, R., Barato Gómez, P., Chávez Sánchez, M.C., García Suarez, O., Montoya y Rodríguez, L. (2017). Manual de buenas prácticas de manejo para la piscicultura en agua dulce. Organismo Internacional Regional de Sanidad Agropecuaria (OIRSA), Organización del Sector Pesquero y Acuícola del Istmo Centroamericano (OSPESCA). México. 145p.
[26] Kaneshima Gonzalez, K., De La Cruz Barrueto, K.N., Ponciano Quezada, M.A., Toledo Meza, N. y Culqui-chicón Malpica, Z.G. (2022). Efecto de la temperatura en el crecimiento de juveniles de Oreochromis niloticus tilapia en un sistema de recambio acuícola (RAS). Manglar 19(1): 39-44. Doi: 10.17268/manglar.2022.005. DOI.org/10.17268/manglar.2022.005.

Published

2023-03-28

How to Cite

Pineda-Santis, H. R., Giraldo-Soto, M. C., Pabón Estrada, W., López de Mesa-Torres, O. A., & Calderón Bedoya, V. M. (2023). Zootechnical evaluation of red tilapia fingerlings Oreochromis sp supplemented with buttercup Tithonia diversi-folia. Revista Politécnica, 19(37), 151–159. https://doi.org/10.33571/rpolitec.v19n37a11

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 

You may also start an advanced similarity search for this article.