Development of a disinfectant based on essential oils of wild oregano and rosemary.

Authors

  • Johana Valentina Escobedo-Coral Ingeniera de procesos, Universidad Mariana, joescobedo@umariana.edu.co. orcid https://orcid.org/0009-0006-7719-2313
  • Andres Santiago Guerrero-Dejoy Ingeniero de procesos, Universidad Mariana, andressguerrero@umariana.edu.co. ORCID: https://orcid.org/0009-0003-2876-6833
  • Javier Mauricio Villota-Paz Maestría en Ciencias Ambientales, Grupo de Investigación GIIDOP, Universidad Mariana, javiervillota@umariana.edu.co orcid https://orcid.org/0000-0002-0399-3058

DOI:

https://doi.org/10.33571/rpolitec.v19n38a13

Keywords:

Disinfectant; Mount oregano; Rosemary; Essential oils.

Abstract

The aim of this study was to develop a disinfectant from essential oils of Mount oregano and Rosemary to control E. coli and S.aureus, bacteria present in the food industry. For this purpose, an extraction of oils was performed and its composition was evaluated by means of a gas chromatography coupled to a mass spectrometer. The antimicrobial activity was established with the minimum inhibitory concentration, by means of macrosolutions composed of oil and water, and from these the disinfectant was formulated. As results, it was found that the two oils have antimicrobial compounds such as Timol and 2-Bornanone, the CMIs obtained for the formulation of the disinfectant were of a ratio 1:8 and 1:16 of oregano and rosemary respectively. In conclusion, the essential oils studied have inhibitory potential and by unifying them, their compounds are enhanced, obtaining inhibition halos up to 18.2 mm in diameter.

Article Metrics

 Abstract: 847  PDF (Español (España)): 431  HTML (Español (España)): 42 

PlumX metrics

References

Pérez, E., Barrera, C., & Castelló, M. (2017). Métodos para la desinfección en la industria alimentaria. Universidad Politécnica de Valencia, 1, 1–8.https://riunet.upv.es/bitstream/handle/10251/84175/Pérez%3BBarrera%3BCastelló - Métodos para la desinfección en la industria alimentaria.pdf?sequence=1

Arango-Bedoya, O., Hurtado-Benavides, A. M., Pantoja-Daza, D., & Santacruz-Chazatar, L. (2014). Antifungal activity of essential oil of Lippia origanoides H.B.K on the growth of Phytophthora infestans. Acta Agronómica, 64(2), 116–124. https://doi.org/10.15446/acag.v64n2.42964

Granados-Sánchez, D., Martínez-Salvador, M., López-Ríos, G. F., Borja-De La Rosa, A., & Rodríguez-Yam, G. A. (2013). Ecología, aprovechamiento y comercialización del orégano (Lippia graveolens) en Mapimí, Durango. Revista Chapingo, Serie Ciencias Forestales y Del Ambiente, 19(2), 305–321. https://doi.org/10.5154/r.rchscfa.2012.05.035

León, G., Osorio, M., & Martínez, S. (2015). Comparison of two methods for extraction of essential oil from Citrus sinensis L. Revista Cubana de Farmacia, 49(4), 742–750. http://scielo.sld.cu

Esaú-López, L., Hernández-Durán, M., Colín-Castro, C. A., Ortega-Peña, S., Cerón-González, G., & Franco-Cendejas, R. (2013). Las tinciones básicas en el laboratorio de microbiología. www.medigraphic.org.mxwww.medigraphic.org.mx

Cabrera, C. E. (2019). Artículo Original Antimicrobial activity of a system based on a vegetable extract and three essential oils. Ciencia e Investigación, 22(1), 21–26.

Carhuallanqui Pérez, A., Salazar Salvatierra, M. E., & Delgado, D. R. (2020). Efecto antimicrobiano del aceite esencial de Orégano frente a Listeria monocytogenes y Staphylococcus aureus Antimicrobial effect of the essential oil of Oregano against Listeria monocytogenes and Staphylococcus aure. Rev. Investig. Altoandin, 22(1), 25–33.http://dx.doi.org/10.18271/ria.2020.530

Condori, D., & Vilcanzan, A. (2019). Determinación de capacidad inhibitoria microbiana con aceite esencial de Naranja (Citrus x sinensis) y Romero (Rosmarinus officinalis) en Escherichia coli y Staphylococcus aureus por el método antibiograma.

Vélez--Mendoza, B. S., Pita-Meza, M. N., Moreira-Mendoza, K. E., Pin-Mera, D. E., Oyervide-Vargas, A. M., & Riera, M. A. (2019). Obtención de aceite esencial de romero con fines cosméticos. Prisma Tecnológico, 10(1), 28–32. https://doi.org/10.33412/pri.v10.1.2170

Stashenko, E., & René-Martínez, J. (2010). GC y GC-MS: Configuración del Equipo Versus Aplicaciones. Scientia Chromatographica, 2, 33–59. www.scientiachromatographica.com

Pulido-Arango, A. M., Riveros-Loaiza, L. M., & Rodríguez-Cabra, J. L. (2018). Identificación de componentes químicos del aceite esencial de romero (Rosmarinus officinalis L.) proveniente de cultivos orgánicos en la zona alta andina. Revista Colombiana de Investigaciones Agroindustriales, 5(1), 6–15. https://doi.org/10.23850/24220582.658

Pasachova-Garzón, J., Ramirez-Martinez, S., & Munoz-Molina, L. (2019). Staphylococcus aureus: generalidades, mecanismos de patogenicidad y colonización celular.

Solano, X., Moya, T., & Zambrano, M. (2018). Inhibición del streptococcus mutans, mediante el uso de extracto acuoso y oleoso de Rosmarinus officinalis “romero.”

Valdivieso-Ugarte, M., Gomez-Llorente, C., Plaza-Díaz, J., & Gil, Á. (2019). Antimicrobial, antioxidant, and immunomodulatory properties of essential oils: A systematic review. In Nutrients (Vol. 11, Issue 11). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu11112786

Castillo, A., & Becerra, N. (2019). Determinación de capacidad inhibitoria microbiana con aceite esencial de Naranja (Citrus x sinensis) y Romero (Rosmarinus officinalis) en Escherichia coli y Staphylococcus aureus por el método antibiograma. 174. http://repositorio.upeu.edu.pe/handle/UPEU/2671

Libros:

Villota, J. (2015). Manual De Buenas Prácticas Laboratorio De Operaciones Unitarias-Lou. www.umariana.edu.co

Hurtado, D. (2016). Extracción De Aceites Esenciales De Romero Rosmarinus officinalis. https://www.academia.edu/27223426/EXTRACCI%C3%93N_DE_ACEITES_ESENCIALES_DE_ROMERO_Rosmarinus_officinalis

Reporte de un organismo o ente gubernamental:

Ministerio De Salud Y Protección Social, (2013).

MinSalud. (2017). Guía para el Manejo de Emergencias Toxicológicas.

Minsalud. (2021). La información es notificada semanalmente por las entidades territoriales (ET) al Instituto Nacional de Colombia.

Díaz-Castillo, J. P., Jhoana, H., Giraldo, M., Fernández Rodríguez, J. F., Lucia, C., Gómez, C., Fernando, M., Castro, S., Javier, Ó., & Medina, S. (2019). Supervisión y coordinación GQSP Colombia-Programa de Calidad para la Cadena de Químicos Revisión y edición Fabián Benzo Moreira Consultor Experto Internacional en SGA. www.gqspcolombia.org

Tesis:

Cusiche-Pérez, L., y Miranda-Zambrano, G. (2019). Universidad de Guanajuato. In Ejido Santa Ma. del Refugio (Vol. 201, Issue 2).

García, J., & Villota, J. (2016). Evaluación in vitro de un bioinsumo a partir de orégano de monte y laurel de cera para el control de Phytophthora palmivoraen cacao.

Medrano, E., & Medrano, D. (2020). Actividad Antimicrobiana Y Efecto Desinfectante Del Aceite Esencial De Origanum Vulgare L. (Orégano) Frente A Staphylococcus Aureus Y Escherichia Coli" Tesis Para Optar El Título Profesional De Químico Farmaceútico Autores

.

Vera, J., & Zambrano, J. (2017). EXTRACCIÓN DE ACEITE ESENCIAL DE ORÉGANO MEDIANTE ARRASTRE DE VAPOR.

Figueroa, L. & Ruano, O. Evaluación de la sensibilidad del patógeno Rhizoctonia solani Aislado de papa (Solanum tuberosum L.) Frente al aceite esencial de Orégano silvestre Lippia origanoides H.B.K, y Determinación de la fracción más activa a nivel in vitro, 2013, Universidad de Nariño.

Lopez, E. (2018). EFECTO ANTIMICROBIANO IN VITRO DEL ACEITE ESENCIAL DE ORÉGANO (Origanum vulgare) SOBRE CEPAS CERTIFICADAS DE Escherichia coli Y Staphylococcus aureus.

Martinez-Cotrina, Zully, & Vasquez-Lescano, J. (2022). ACCIÓN ANTIBACTERIANA IN VITRO DEL ACEITE ESENCIAL DE LAS HOJAS DE Origanum vulgare L. (ORÉGANO) SOBRE Escherichia coli ATCC 25922.

Llanos, V. (2022). EFECTO ANTIBACTERIANO IN VITRO DE LA MEZCLA DEL ACEITE ESENCIAL DE Origanum vulgare “ORÉGANO” Y Rosmarinus officinalis “ROMERO” FRENTE A Staphylococcus aureus Y Escherichia coli.

Published

2023-08-30

How to Cite

Escobedo-Coral, J. V., Guerrero-Dejoy, A. S., & Villota-Paz, J. M. (2023). Development of a disinfectant based on essential oils of wild oregano and rosemary. Revista Politécnica, 19(38), 199–211. https://doi.org/10.33571/rpolitec.v19n38a13

Similar Articles

<< < 

You may also start an advanced similarity search for this article.